A napelemek (monokristályos vagy polikristályos egyaránt ~16%) közvetlenül villamos áramot szolgáltatnak, amelyet inverter segítségével alakítunk hálózati 230VAC~ feszültséggé.

A hálózati-visszatápláló rendszerben akkumulátor nincs.

Az így termelt elektromos áramért az áramszolgáltató 48 Ft(nem aktuális) térítés ellenében vásárolja vissza úgy, hogy kihelyez egy speciális, ún. AD-VESZ mérőórát amely méri az elfogyasztott és termelt áramot és a különbözetet számlázza ki.

 

 

Fontos tudni, hogy 1 kW-os napelem évente ~1250 kWh-át termel, valamint azt is el kell dönteni, hogy a fogyasztás hány százalékát kívánjuk napelemekkel fedezni. Ha tehát az éves fogyasztás például 3750 kWh, és ennek 50%-át kívánjuk fedezni, akkor vagy 1,5 kW-os rendszer telepítése ajánlott.

A napelem rendszer nyugat-európai gyakorlatnak megfelelően az áramszolgáltatói (pl. ELMŰ) hálózattal párhuzamosan üzemel. Ez azt jelenti, hogy amennyiben napelemeink többlet energiát termelnek, azt a hálózatra tápláljuk vissza melynek mérését egy oda-visszamérő óra végzi.

Ezt a visszatáplált energiát az áramszolgáltató köteles átvenni, a betáplált energiát lehetőségünk van a későbbiekben elhasználni. A helyi áramszolgáltatóval szerződést kötve maximum 5kW - os napelem rendszerig (háztartási méretű kiserőmű) éves, szaldós elszámolási mérést alkalmazunk. Az 5kW feletti rendszerekben, a 'zöldenergia' átvételi ára jelenleg nettó 26,46Ft/kWh.(ez nem a pillanatnyi ár)

A termelt tiszta energia nem szennyezi környezetünket, csökkenti az üvegházhatást okozó gázkibocsátást. Továbbá nagymértékben csökkenti, vagy megszünteti villanyszámlánkat.