A szigetüzemű napelemes rendszerek neve onnan ered, hogy önmagukban, önállóan működnek, ellentétben a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerekkel, melyek működéséhez elengedhetetlen a villamos hálózathoz való csatlakozás.

A szigetüzemű rendszereknél csak annyi energiánk van, amennyit a napelemek megtermelnek, azt pedig akkumulátorokban tárolhatjuk és onnan tudjuk ezt felhasználni.

Kisebb rendszerek esetében sokszor előfordul, hogy nem használunk invertert, mert kevés és egyszerű fogyasztónk van. Ha ezek 12 vagy 24V egyenfeszültséggel működnek, akkor egy jobb töltésvezérlő elektronika elirányítja a rendszerünket, védve a fogyasztókat, önmagát és az akkumulátorokat a káros terhelésektől.

Ha hagyományos, "konnektorba dugható" fogyasztóink vannak, akkor elő kell állítanunk nekik a szükséges 230V-os váltakozó feszültséget. Ehhez már szükséges az inverter használata. Vannak kedvezőbb árú és drágább készülékek. A kiválasztásnál figyelembe kell venni a felhasználási területeket.

Sok villamos készüléknek fontos, hogy valódi színuszos feszültséget kapjon, mert különben tönkremennek. A nagyon olcsó inverterek jelalakja sokszor egyáltalán nem színuszos és ez nem minden villamos fogyasztó táplálására alkalmas.